Când așteptam cel de-al doilea copil, citeam în cartea Laurei Markham “Părinți liniștiți, frați fericiți” următorul text: “Când aveam un copil eram părinte. De când am doi copii sunt arbitru.”
Și așa este…
Atunci când apare primul copil, viața familiei se schimbă din foarte multe puncte de vedere. Grija de care are nevoie un bebeluș ocupă o perioadă îndelungată aproape tot timpul părinților.
Însă, venirea pe lume a celui de-al doilea copil adaugă în ecuație un nou element, iar foarte mulți părinți de doi copii vor spune că efortul lor nu este de două ori mai mare, ci crește exponențial.
Motivele sunt multiple și variază de la o familie la alta. Motivul principal care duce la un efort atât de sporit din partea părinților este că ambii copii au în același timp nevoi diferite pe care tu, ca părinte, trebuie să le adresezi. Cam așa cum citim în cărți pentru copii, în cărți ilustrate cu povești care îi încântă deopotrivă atât pe cei mici, cât și pe părinți.
Vă prezentăm în continuare câteva lucruri la care să vă așteptați atunci când apare cel de-al doilea copil în familie, culese din experiența noastră ca părinți de doi copii.
O nouă dinamică, energii multe ce vin odată cu noul bebe în familie
Atunci când apare primul copil, viața de zi cu zi a părinților se schimbă practic peste noapte și aceștia fac tot ce pot astfel încât să acomodeze cât mai bine noul membru al familiei.
În timp, această dinamică de zi cu zi se modifică încet, pe o perioadă de câțiva ani. Bebelușul crește, devine copil mic și începe să devină tot mai independent: să facă pipi la wc, să vorbească, să mănânce singur, să-și spună clar nevoile.
Apariția celui de-al doilea copil va schimba dinamica într-un mod pe care părinții îl vor resimți și mai puternic, deoarece vine cu schimbări bruște și, poate spre disperarea părinților, cu gelozii și multe cereri de atenție din partea ambilor copii constant și concomitent.
Noul bebe va readuce în cadrul familiei atât obiecte care au fost puse deoparte, cât și obiceiuri sau cuvinte de alint. Însă viața cu noul bebeluș nu va fi la fel precum cea cu primul bebeluș din simplul motiv că acum sunt doi copii în casă, ambii cu nevoi diferite care se manifestă în același timp.
Este foarte posibil ca, dacă atunci când erați doar cu primul bebe, să fi fost relativ liniște în casă când bebe dormea. Când sunt doi copii s-ar putea ca părinții să ducă muncă de lămurire cu copilul mai mare să facă liniște atunci când bebelușul doarme. Sau, dimpotrivă, să-i explice copilului mai mare, cu calm, în repetate rânduri, că bebe mic plânge mult la început și va trebui să aibă răbdare și să nu se supere prea tare dacă îl trezește pe el din somn.
Așadar, dacă la primul copil lucrurile s-au desfășurat într-un anumit fel, nu fiți foarte siguri că la al doilea va fi la fel. Fiecare copil este unic în felul său.
Ca viitor părinte de doi copii, este bine să fiți deschiși la schimbări și să considerați că încă puteți fi surprinși.
Sunt inevitabilesituațiile mai dificileîn frumoasa călătoriecare este viața de părinte.
Calitatea relației depinde mult de diferența de vârstă dintre copii
Dacă diferența de vârstă între cei doi copii este de doi ani sau mai puțin, avantajul este că acela că, la un moment dat, vor deveni parteneri de joacă, iar relația între ei va fi extrem strânsă. Dar nu din prima.
Speranța că cei doi copii se vor juca singuri nu se va materializa până ce fratele sau sora mai mică nu crește suficient de mult încât să poată comunica. Și și atunci este destul de dificil, având în vedere că fiecare, în funcție de cum și cât a evoluat, are propriul stil de joacă.
În același timp, și competiția dintre ei va fi extrem de puternică. Iar pentru părinți, această competiție implică o monitorizare aproape constantă și un efort semnificativ mai mare, atât fizic, cât și psihic. Asta deoarece adulții care au grijă de cei doi copii trebuie să gestioneze în permanență conflictele dintre ei și nevoia lor constantă de atenție din partea părinților, bunicilor etc.
Pregătiți-vă de gelozie. Poate că există familii în care frații se înțeleg minunat – împart jucăriile și atenția părinților fără niciun conflict. Majoritatea părinților de doi copii, însă, au cel puțin o poveste în care gelozia și posesivitatea fraților au ieșit la suprafață într-un mod destul de violent. Nu este neobișnuit ca cel mare să spună lucruri de genul “Vreau să dispară sora mea mai mică”, “Mi-aș dori să moară”, “O să o arunc la gunoi” și alte asemenea vorbe care nu sunt deloc pe placul maturilor. Trebuie să le înțelegem durerea, să le explicăm cu calm că și surioara sau frățiorul mai mic sunt parte din familie și nu, nu vom scăpa de bebe.
Aceste lucruri sunt normale, conform psihologilor, și nu ar trebui să fie perceput ca un semn că unul dintre copii este „rău” sau „obraznic”. Dimpotrivă, atunci când copiii se manifestă în acest fel, de cele mai multe ori o fac pentru că au nevoie de mai multă atenție și simt dorința să se reconecteze cu părinții.
Este aproape imposibil să schimbi natura umană. Iar gelozia între frați este adânc înrădăcinată în psihicul copiilor. Chiar dacă veți cunoaște alte familii în care frații par să se înțeleagă perfect, asta nu înseamnă neapărat că la ei gelozia nu există, ci doar că se manifestă mai puțin vizibil. Cu alte cuvinte, fiți răbdători cu copiii care fac pasiune pentru aceeași jucărie sau care fac un tantrum pentru că doresc să se îmbrace fix cu hainele surorii. Este modul lor de a vă arăta că doresc să exercite control asupra propriei vieți. În timp, cu un efort destul de consistent din partea părinților și a educatorilor, această dorință de a avea control se va manifesta altfel, fără să implice toată familia.
Este adevărat că poate fi mai ușor să crești doi copii cu diferență de vârstă dintre ei mai mare de doi ani. Motivul principal este că fratele mai mare are mai multă autonomie și poate că merge la grădiniță sau la școală. Asta le permite părinților să aloce mai mult timp pentru mezin. Dar nu este un adevăr universal valabil.
Când luați decizia dacă e mai bine să faceți cel doilea copil acum sau mai târziu, rețineți că nu există un răspuns corect. Poate cel mai bine este să vă urmați instinctul. Orice veți alege vine cu avantaje și dezavantaje greu de cuantificat.
Pregătiri pentru venirea celui de-al doilea copil
Partea bună este că s-ar putea să fiți deja pregătiți, cel puțin când vine vorba despre obiecte. De exemplu, puteți folosi din nou, fără să mai investiți, jucăriile, pătuțul, scaunul, cana. Iar mamele pot folosi din nou pompa de sân, încălzitorul și sterilizatorul, termometrul, monitorul etc. Unele obiecte, însă, nu pot fi refolosite – de exemplu, forfecuța de unghii, peria de păr sau cele pentru îngrijirea zilnică.
Dacă părinții se consideră pregătiți, copilul mai mare cu siguranță nu este pregătit pentru apariția frățiorului sau surioarei mai mici.
De aceea, majoritatea specialiștilor și părinților cu experiență recomandă să vorbiți din timp cu primul născut despre apariția mezinului. În funcție de vârsta sa, o puteți face cu ajutorul cărților ilustrate pentru copii sau a păpușilor.
Jocurile de rol fac minuni, dar și cărțile ilustrate pentru copii care tratează subiectul venirii frățiorului sau surioarei sunt foarte recomandate cu câteva luni înainte de naștere, când burta devine vizibilă. Acolo sunt descrise situații întâlnite și în familiile reale cu care copiii se pot ușor identifica.
Părinții ar fi bine să citească anumite cărți de psihologie infantilă pentru a învăța trucuri și jocuri pe care să le aplice cu copilul mare și, după nașterea mezinului, cu ambii copii.
Pe măsură ce vă apropiați de termen, este util să-i oferiți copilului posibilitatea de a alege un cadou pe care să-l ofere celui mai mic. Iar după naștere, să-i oferiți celui mai mare un cadou din partea familiei, pentru a marca acest moment important în viața sa: ziua în care a devenit sora sau fratele mai mare.
Este indicat ca părinții să aloce primele zile după naștere exclusiv copiilor – familia extinsă poate să aștepte. Movul este că primele zile sunt extrem de obositoare, iar faptul că va trebui să acorzi atenție ambilor le face să fie și mai grele. De aceea, recomandarea este să aranjați lucrurile în așa fel încât să vă puteți concentra pe familia restrânsă până intrați într-un ritm cât de cât normal.
Fiecare experiență cu doi copii este diferită și fiecare familie are propria poveste despre cum este să crești doi copii. De aceea, nu vă sfiiți să cereți ajutorul sau sfatul altor părinți.
Pentru că da, sunt inevitabile situațiile mai dificile în frumoasa călătorie care este viața de părinte.
Mamă de doi copii cu diferență de doar doi ani între ei …. Bine punctat! Noi am fost un caz fericit, fata l-a acceptat din prima pe băiețel și acum , după 1 an și 7 luni îi zice “Te iubesc așa de mult! Nu mai pot de dragul tău ” E cea mai frumoasă călătorie a noastră, viața alături de ei.